Opis
Konfitura z owoców róży powstaje w małej rodzinnej przetwórni o nazwie „Manufaktura Różana” w Starej Wsi koło Końskowoli, która słynie z tradycji uprawy krzewów i sadzonek róż. Przetwórnia została założona przez Jolantę Mazurkiewicz, która wytwarza naturalne przetwory z róży jadalnej według domowych i sprawdzonych receptur.
Produkt jest wytwarzany wyłącznie ze świeżych owoców dzikiej róży, bez konserwantów. Zebrane owoce są ręcznie drylowane, oczyszczane, gotowane w syropie cukrowym, a następnie dwukrotnie smażone. Do ożywienia smaku dodaje się niewielką ilość soku z pigwowca.
Gotowy produkt jest przekładany do szklanych słoiczków o pojemności: 240 g lub 350 g.
Konfiturę można stosować np. do ciast, deserów, herbaty, twarogu, wody czy pieczywa.
Produkt jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zdobywał także liczne wyróżnienia i nagrody m.in. w ramach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.