Opis
Olej lniany złocisty jest wytwarzany z nasion lnu złotego w rodzinnym gospodarstwie ekologicznym „Skarby Natury” w Zabłociu (gmina Markuszów). Gospodarstwo jest prowadzone przez Eligiusza Pecio wraz z małżonką Jolantą i posiada certyfikat ekologiczny. Specjalizuje się w produkcji olejów na zimno.
Olej lniany złocisty ma bardzo delikatny smak, z lekko wyczuwalną nutą słodyczy. Barwa jego jest intensywnie żółta. Zapach miły, lekko orzechowy.
Wszystkie etapy produkcji (uprawa roślin, ich zbiór, sortowanie, czyszczenie jak i przetwarzanie) odbywają się w gospodarstwie. Producent czuwa nad całością cyklu produkcyjnego „od pola do stołu” i kontroluje jakość produktów.
Olej jest wytwarzany na specjalnych prasach ślimakowych, całkowicie na zimno bez wstępnego podgrzewania nasion. Po wytłoczeniu olej nie jest poddawany żadnemu oczyszczaniu ani nawet filtracji. Jest całkowicie naturalny, nierafinowany, produkowany tradycyjną metodą bez użycia środków chemicznych, przeciwutleniaczy, konserwantów oraz wysokiej temperatury, która mogłaby niekorzystnie wpłynąć na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Olej jest chroniony przed dostępem światła przez pakowanie w butelki z ciemnego szkła o pojemności 500ml i 250 ml.
Oleje z Zabłocia były wielokrotnie nagradzane w konkursach regionalnych i krajowych. Zdobyły m.in. pierwsze miejsce w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2016 roku, a w 2017 roku Kapituła Krajowa przyznała Nagrodę Perła 2017.